Water

Water/ Water

Water

Schuytgraaf is niet alleen rijk aan groen, maar ook rijk aan water. Je treft hier nieuwe watergangen, oude zegen, moerassige plasdras-gebieden en grote plassen met mooie begroeide oevers. Als je wil, kun je zelfs een rondje door de wijk kanoën en kom je al peddelend langs de mooiste plekken.
 

Droge voeten

Er zijn verschillende watersystemen in en om Schuytgraaf. Onder meer het stedelijk watersysteem, waarvan de watergangen in de woonbuurten deel uitmaken. Een belangrijk en vooral duurzaam onderdeel van dit systeem is dat schoon regenwater niet in het riool verdwijnt, maar wordt opgevangen en afgevoerd via zogenoemde wadi’s. Dat zijn de ondiepe en vaak met gras begroeide slootjes in de buurten die vaak droog staan en bij neerslag het regenwater van de straat opvangen. Geen drijvende putdeksels dus bij hoosbuien. In Schuytgraaf houd je lekker droge voeten.


Ecologie

Het ecologische watersysteem – ook wel de natte ecologische zone genoemd – is het netwerk van plassen, moerasgebieden en watergangen in het westelijke deel van de wijk. Dit watersysteem wordt gevoed door grondwater vanaf de Veluwe en de Rijn. Hoe hoger de waterstand in de rivier, hoe meer grondwater (kwel) dat onder druk uit de bodem komt. Daarom wisselt de waterstand in de ecologische zone. In de winter staat het water er hoger dan in de zomer. De natuur vaart er wel bij, want je treft hier een grote diversiteit in flora en fauna.

Recreatie

Lekker recreëren op of aan het water in Schuytgraaf? De keuze is reuze! Gooi je hengel uit en vertoef heerlijk tussen de rietkragen langs de waterkant. Pak je kano en roei een rondje door de wijk. Het kan! Of trek je wandelschoenen aan en maak een rondje langs de prachtig begroeide oevers. In 2019 opent bij de grote plas (aan de Schuytse Laakoever) in het westen van Schuytgraaf zelfs een horecapaviljoen. Grote kans dat dit een nieuwe hotspot in de wijk wordt.
 

Wist je dat

Het grondwater in en om Schuytgraaf heel schoon is? Niet voor niets staat er in Driel – even ten westen van Schuytgraaf – het op een na grootste drinkwaterproductiebedrijf (Flikkersdries) van Vitens. Het zeer oude grondwater op deze locatie is water dat duizenden jaren geleden als regen op de Veluwe is gevallen en vervolgens zeer langzaam via de bodem naar de winvelden van Fikkersdries is gestroomd. In Arnhem-Zuid en Driel drinken we nu van dit water, maar ook inwoners van Beuningen, Wijchen, Bemmel en een deel van Nijmegen. Flikkersdries levert elk jaar ongeveer 24 miljard liter drinkwater.

Portret Sander Wind

Sander Wind is van Horecapaviljoen Schuytgraaf.

“Met de bouw van het horecapaviljoen Schuytgraaf komt er een droom voor mij uit: een mooie zaak aan het water, een fantastisch uitzicht op het Veluwemassief en zo ongeveer in mijn eigen achtertuin. Ik heb iets met water: de golfjes, het licht, de weerspiegeling van de zon en de maan. Het is een beleving die ik onze toekomstige gasten wil bieden. Het lijkt me helemaal gaaf als mensen in de toekomst na een kanotocht hun boot bij ons aanleggen en gezellig aanschuiven op het terras. Lekker eten en drinken is het belangrijkst. Qua sfeer houdt het paviljoen straks het midden tussen bekende Arnhemse zaken als Stan&Co en Goed Proeven, met een sausje a la Caspar. Eigentijds, shared dining, lekkere speciaalbiertjes en vooral ook eerlijke, lokaal (Betuws) georiënteerde producten. Hoe het precies wordt, ga ik nog met de chef-kok ontwikkelen, maar het wordt heel gaaf. Schuytgraaf ontwikkelt zich zo snel, daar hoort gewoon een hippe horecazaak bij.”

Sander Wind

Blijf op de hoogte

Altijd relevant nieuws en leuke weetjes over Schuytgraaf! Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan snel aan!
 

Houd mij op de hoogte