Het verhaal van Marjoleine van Dooren

Marjoleine van Dooren zit niet stil, want naast haar werk als advocate bij Hijink Advocaten en Juridisch Adviseurs, is ze druk bezig met haar gloednieuwe bestuursrol in het Ondernemers Netwerk Schuytgraaf (ONS) en de ontwikkeling van een juridisch arbeidsloket voor de wijkbewoners. 

Meer dan een bewoner
Marjoleine woont samen met haar verloofde Harmen in Arnhem. Zij komt oorspronkelijk uit Brabant, hij woonde op de Veluwe en dus kozen ze een middenweg. De beslissing om in Arnhem te gaan wonen bleek een schot in de roos. Na een aantal jaren in het centrum, zocht én vond het stel in 2014 de ruimte in Schuytgraaf. Vorig jaar werd hun zoon Abel geboren en aankomend voorjaar gaan ze trouwen. Marjoleine: “We wonen nu in een prachtige omgeving, met veel water, veel natuur en natuurlijk een tuin. In Schuytgraaf wonen veel jonge gezinnen, net als wij. In onze deelwijk Horstenhoogte lopen bijvoorbeeld heel veel kinderen rond en dat vind ik voor Abel erg leuk. Hij kan met hen spelen en echt samen opgroeien. Schuytgraaf is een heerlijke wijk om te wonen, er is een heel fijn winkelcentrum en een breed aanbod aan kinderopvang. Ik mis er dan ook eigenlijk niets, hooguit een binnen/buitenzwembad waar we zowel in de winter als in de zomer een baantje kunnen trekken en fijn met Abel kunnen poedelen.” Vanaf het moment dat Marjoleine in Schuytgraaf kwam wonen, proefde ze het ondernemende in de wijk. Mede vanuit haar werk als advocate en haar persoonlijke eigenschap om anderen te helpen, voelde ze het verlangen om betrokken te zijn in de wijk en iets te betekenen voor de bewoners. Marjoleine klopte aan bij Tineke (voorzitter ONS, red.) en sprak de wens uit om zich aan te sluiten bij het netwerk en een actieve bijdrage te leveren.

“Omdat ik geen ondernemer in Schuytgraaf ben, hebben Tineke en ik gepraat over de daadwerkelijke invulling van die bijdrage. Mijn voorstel om ‘iets juridisch’ te betekenen, is uitgerold tot een arbeidsloket om de drempel naar juridisch advies (op het gebied van arbeidsrecht) te verlagen. Het moet makkelijk gemaakt worden voor mensen die op het werk, of ondernemers zelf, tegen vragen aanlopen over loon, ontslag en arbeidsrechten om een eerste, vrijblijvend , professioneel en persoonlijk  advies te kunnen krijgen. Ik luister altijd eerst naar een vraag, waarbij ik soms met een simpel antwoord al kan helpen. Ik wil geen advocaat zijn die een factuur stuurt nog voordat er bijstand verleend wordt. Wanneer blijkt dat die verdere juridische bijstand wel nodig is, dan kunnen we daar gewoon afspraken over maken. Het is vanuit mijn werk ingegeven dat ik graag mensen wil begeleiden bij de vragen waar ze zelf het antwoord niet op hebben en voor hun rechten op te komen. Met het arbeidsloket bieden wij de bewoners uit de wijk daar een platform voor.”

Arbeidsloket starten vanuit een pilot
Het arbeidsloket is een nauwe samenwerking van Tineke en Marjoleine, waarbij zij ieder een andere rol vervullen. Tineke richt zich op de mediation, wanneer als iemand bijvoorbeeld een conflict heeft met zijn werkgever, of andersom. Binnenkort wordt het loket als een pilot gelanceerd. Op de ONS website komt een chatfunctie waarmee de bewoners op eenvoudige wijze hun vragen aan Tineke en Marjoleine kunnen stellen. “In principe willen we de chatfunctie gewoon live zetten en zien wat er gebeurt, op welke momenten bijvoorbeeld de meeste vragen komen. Juist in het arbeidsrecht is het enorm belangrijk dat bepaalde vragen snel beantwoord worden. De mensen die wat meer tijd of minder haast nodig hebben voor hun vragen, kunnen in de loop van het nieuwe jaar terecht bij het maandelijkse inloopspreekuur in de Omnibus. Natuurlijk bestaat er ook een mogelijkheid om naast dit spreekuur een losse afspraak te maken. In ieder geval willen wij de eerste paar maanden echt gaan kijken hoe dit wordt opgepakt door de mensen in Schuytgraaf. Kunnen wij het met z’n tweeën runnen, is er meer of misschien toch minder behoefte aan een juridisch platform als dit?”

Ondernemers netwerk Schuytgraaf
Het arbeidsloket blijft niet Marjoleines enige bijdrage in de wijk. Sindskort vervult zij een actieve bestuursfunctie binnen het ONS, waar ze voorheen ‘gewoon lid’ was. “Dit doe ik eigenlijk vanuit dezelfde gedachte als het arbeidsloket: het is goed om voor en naast je werk bezig te zijn met netwerken. Op het moment dat je in het bestuur zit, kun je voor mijn gevoel écht iets betekenen. Ik heb het altijd heel erg leuk gevonden om heel erg betrokken te zijn. Ik vind het leuk om dingen te organiseren, aan te sturen en mensen in beweging te krijgen. Zo deden mijn collega’s en ik vorig jaar op mijn initiatief mee aan een Strong Viking Run, hartstikke leuk.”

 

Ons

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het nieuwe arbeidsloket? Bekijk dan de website van het Ondernemers Netwerk Schuytgraaf. Woon en/of werk jij ook in Schuytgraaf en heb jij een leuk verhaal dat je graag met ons wil delen? Neem dan snel contact met ons op!

Ga naar de website van het ondernemers netwerk Schuytgraaf