Stadswarmte

Stadswarmte Stadswarmte - Gebouw dat stadswarmte regelt omringd met struiken

Stadswarmte

Schuytgraaf is een duurzame wijk. Er wordt milieubewust gebouwd, er rijden trolleybussen en de woonwijk wordt milieuvriendelijk verwarmd. Alle woningen en gebouwen in Schuytgraaf zijn aangesloten op stadswarmte van Vattenfall. Daarmee bespaart een gemiddeld gezin zeker de helft op zijn CO2-uitstoot. In de regio Arnhem – en dus ook in Schuytgraaf – is dat zelfs 85%.

Stadswarmte is restwarmte. Warmte die anders ongebruikt zou blijven. De bron van die warmte in Schuytgraaf is de afvalverbrandingsinstallatie van AVR in Duiven. Via een gesloten leidingnet zorgt het voor comfortabele warmte in huis en voor razendsnelle verwarming van het kraanwater. Er is dus geen gas in de wijk en er wordt uitsluitend elektrisch gekookt. Daarmee is Schuytgraaf niet alleen voorbereid op de toekomst, het is ook veilig en milieuvriendelijk.

 

Hulpwarmtecentrale

Een markant gebouw aan de zuidrand van de wijk, is de hulpwarmtecentrale (HWC) van Vattenfall. Deze hulpcentrale is een back-up van de hoofdbron in Duiven. Alleen als die uitvalt of als er op hele koude dagen veel vraag is naar warmte, helpt de HWC de wijk te verwarmen. In de praktijk gebeurt dat bijna nooit. In het gebouw staan twee enorme verwarmingsketels die gestookt worden op SynFuel – een milieuvriendelijke biobrandstof – en aardgas. De hulpwarmtecentrale heeft een natuurstenen gevel en het dak is deels begroeid. Door het bijzondere ontwerp zijn er bovendien geen schoorstenen zichtbaar.

Groene stroom

Niet alleen de warmte is duurzaam in Schuytgraaf, ook de elektriciteit. De gemeente Arnhem en Vattenfall hebben afgesproken dat de elektriciteit voor de straatverlichting en alle openbare gebouwen in de wijk van 100% groene stroom worden voorzien. Meer lezen over stadswarmte van Vattenfall? Klik hier.

Portret Gertjan van Boggelen

Gertjan van Boggelen is opzichter en storingsmonteur van Vattenfall Warmte.

‘Als opzichter zie ik toe op de aanleg van ons warmtenetwerk in Schuytgraaf en eens in de vijf weken heb ik storingsdienst. Dan kom ik ook bij de mensen thuis. Meestal hebben ze dan geen verwarming of warm water. Of een kleine lekkage in de meterkast. Over het algemeen is dat allemaal snel en goed te verhelpen. Ik maak vaak ook even een praatje om na te gaan of verder alles naar wens is. Mensen zijn hier heel blij met stadswarmte merk ik. Geen gas in huis geeft een veilig gevoel en bovendien is stadswarmte heel behaaglijk. Dat komt doordat de temperatuur heel constant is, waarmee je een gelijkmatige warmte in alle vertrekken hebt. De meeste mensen vinden het ook heel belangrijk dat stadswarmte milieuvriendelijk is. Daar kiezen ze hun huis niet direct op uit, maar het is wel mooi meegenomen natuurlijk. Ik ben daar zelf ook trots op. We moeten met z’n allen voor de aarde zorgen, daar ben ik me heel bewust van.’

Blijf op de hoogte

Altijd relevant nieuws en leuke weetjes over Schuytgraaf! Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan snel aan!
 

Houd mij op de hoogte