De Witte Wilgen wordt een 'boerderij-erf'

De CPO-buurt De Witte Wilgen krijgt het uiterlijk van een Betuws boerderij-erf. Het ziet er uit als een boerderijwoning met een grote schuur, maar het zijn in totaal zeven woningen. Verspreid over het erf komen er bijeenkomstplekken en gemeenschappelijke ruimtes. Vanzelfsprekend wordt het buurtje natuurinclusief. Het plan past heel mooi tussen de 'echte' boerderijen aan de Achterstraat die straks de buren zijn. Bedenker van het plan is de CPO-groep Erve Bakhuys, die de inschrijving won en het plan mag realiseren.

Schets CPO witte wilgen

De zeven woningen worden via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gebouwd. Bij CPO vormt een groep mensen een collectief aan wie de gemeente de grond verkoopt. Bij het ontwerp en de bouw van de woningen treedt de groep gezamenlijk op als opdrachtgever voor de architect, de aannemer en de bouwer. Voor De Witte Wilgen meldden zich zeven CPO-groepen. Erve Bakhuys kwam met het winnende plan.

Wederopbouwstijl
De huizen in de buurt Wilgenvliet, waar ook dit CPO-project komt, zijn ontworpen met en knipoog naar de wederopbouwstijl uit de jaren’ 50. Ook de Witte Wilgen heeft kenmerken van deze stijl: gebouwen uit deze periode herken je vaak aan de kloeke, massieve vormen en gevels met typische details in het metselwerk. In Arnhem is van oudsher veel bebouwing uit de wederopbouwperiode aanwezig. 

Minder CO2 uitstoot
De woningen worden gebouwd met een prefab houtconstructie. Er worden lichte, natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout, houtvezel en vlas. Dat betekent minder materiaalgebruik, een kortere bouwtijd en minder restafval. Omdat het een lichter materiaal is, hoeft de fundering minder zwaar te worden gemaakt. Dat scheelt beton en dus CO2-uitstoot. Tijdens de bouw betekent het minder vervoerbewegingen en minder zwaar materieel.

Wethouder Ronald Paping: 'Goed dat ook voor dit initiatief plaats is in Arnhem. En mooi om te zien dat het een duurzaam project is mét betrokkenheid met de buurt. Vlakbij de uiterwaarden en Park Lingezegen, maar ook op een steenworp afstand van treinstation Arnhem-Zuid.'

Dierenrijk
Het buurtje wordt natuurinclusief, zoals vele andere buurten in Schuytgraaf. Het erf wordt zo ingericht dat dieren als de egel, de dwergvleermuis, de huismus, de zwarte roodstaart de rugstreeppad en het oranjetipje er welkom zijn. Het zijn allemaal soorten die van nature in deze omgeving voorkomen. Het buurtje krijgt daarnaast een gezamenlijke ruimte met flexibele werkplekken, een logeerkamer, een sportruimte, een werkplaats en een opslagruimte. Op het erf komen een moestuin, boomgaard, groene parkeerplaatsen en natuurlijke speelplekken voor kinderen. Het bakhuisje - waar de boer zijn brood en koek bakte - wordt een gemeenschappelijke ontmoetingsplek.

De buurt betrekken
De nieuwe bewoners gaan ook de rest van de buurt betrekken. Zo willen ze zorgboerderijen of dagbestedingen betrekken bij het groenonderhoud op het erf. Aan de rand van het erf komt een 'stekkenkastje', een rustplek voor wandelaars en een informatiebord over het erf en de historie van de wijk. Een aantal keer per jaar stellen ze het erf open voor activiteiten van de scholen in de buurt en buurtkinderen. Dan mogen zij helpen met de fruitpluk, helpen in de moestuin, bloembollen planten of gewoon op het erf spelen.

 

CPO-groep Erve Bakhuys gaat nu aan de slag met het verder uitwerken van de plannen. De woningen kunnen dan in 2024 worden opgeleverd.

Laatste nieuws

Met een nieuw huis is er ook een nieuwe tuin om in te richten. Dat is leuk, maar vraagt ook om veel keuzes. Welke planten zijn bijvoorbeeld geschikt...
Het eerste kunstwerk getiteld ‘Take off’, dat onderdeel is van de Kunstroute Schuytgraaf, verschijnt in de wijk: de uitkijktoren van Rob Voerman wordt...