Natuur en ecologie

Natuur Natuur en ecologie

Natuur en ecologie

In Schuytgraaf word je omgeven door prachtige natuur. In én rondom de wijk. Niet voor niets noemen we Schuytgraaf dus Arnhem in de Betuwe. Je treft er de kenmerkende fruitboomgaarden, maar ook bloemrijke graslanden, bossen, grote plassen en kleine poelen, vele watergangen met rijk begroeide oevers en moerassige gebieden. Er is hier zoveel moois te ontdekken!

Schuytgraaf is ontworpen als een landschapspark met verschillende woonbuurten. Als kleine dorpjes in het groen. Het oude Betuwse landschap is nog steeds te herkennen. Zo zijn bestaande watergangen en lanen uit het verleden gedeeltelijk behouden. Zoals de lindelaan langs de oude Eldense Zeeg. Of het prachtige Wilgenlaantje bij ’t Vlot. Elk seizoen van het jaar zijn ze een plaatje.
 

Droge en natte zones

Globaal zijn er twee ecologische zones die de wijk doorkruisen: een droge zone in het midden van Schuytgraaf en een natte zone in het westen. Door de aangebrachte hoogteverschillen en de meer of minder begroeide delen zijn deze gebieden een trekpleister voor vele dieren- en plantensoorten. Het waterrijke gebied langs de Vogelezangsestraat in Driel is in een paar jaar tijd zelfs een hotspot voor vogelaars geworden. Pak dus je verrekijker en vind hier bijzondere vogels als de Blauwborst, de Lepelaar of de Koningskwartel.

Natuurwandelingen

Of trek lekker je wandel- of hardloopschoenen aan en ontdek Schuytgraaf in een mooi ommetje. Onder meer het IVN organiseert regelmatig natuurwandelingen door de rijke natuur van Schuytgraaf. Zelf op pad? Dan kan ook. Geniet ervan! Benieuwd naar de vogels die je in Schuytgraaf kunt spotten? Klik hier.

Portret Frank Willemen

Frank Willemen is Projectleider openbare ruimte van de gemeente Arnhem in Schuytgraaf.

‘Een nog haast onontdekt natuurgebied’

‘Schuytgraaf is de meest biodiverse wijk van Arnhem. Die stelling durf ik wel aan. Je hebt hier een grote afwisseling van leefgebieden: overgangen van nat naar droog, van licht naar donker, van voedselrijk naar voedselarm. Alles is met elkaar verbonden door een fijn netwerk van groen en water. Dat is aantrekkelijk voor veel verschillende soorten vegetatie en dieren. Persoonlijk vind ik de oude eendenpoel in veld 23 het meest bijzonder. Hij ligt verstopt in een verwilderd stuk groen, haast onontdekt nog door bewoners. 
 

Voorheen was deze poel eigendom van een steenfabrikant die hem aan liet leggen voor de eendenjacht. Dat is cultuurhistorie, want tegenwoordig worden deze poelen niet meer aangelegd. Aan de manier waarop de bomen geplant zijn, kun je zien dat er rekening gehouden is met de vliegroutes van de eenden. Deze poel trekt bovendien weer andere natuur aan net als de poelen die we elders in de wijk hebben aangelegd. Hier kun je de ijsvogel bijvoorbeeld spotten. Fantastisch toch? Ik ben zelf jager in mijn vrije tijd. Waarschijnlijk kan ik het daarom nog meer waarderen als een bijzondere plek in het landschap. En al wandelend schrik je altijd wel van een fazant of patrijs die opvliegt uit het hoge gras. Deze plek heeft een duidelijke meerwaarde voor mens en natuur. Ik hoop dat we het kunnen inpassen in de bouwplannen voor dit veld.’

Frank willemen

Blijf op de hoogte

Altijd relevant nieuws en leuke weetjes over Schuytgraaf! Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan snel aan!
 

Houd mij op de hoogte