Duurzaamheid

Afbeelding Afbeelding van een groene plant - Duurzaamheid

DUURZAAM Schuytgraaf

Schuytgraaf is een duurzame wijk. Er wordt milieubewust gebouwd, er rijden trolleybussen, de woonwijk wordt milieuvriendelijk verwarmd en er is geen gasleiding aangelegd. Ook is er veel aandacht voor groen en water. Door deze duurzame maatregelen is Schuytgraaf voorbereid op de toekomst, maar is het ook veilig en milieuvriendelijk.

Water speelt een belangrijke rol in de wijk. Schuytgraaf kent dan ook diverse watersystemen. Een belangrijk onderdeel van het stedelijk watersysteem is dat schoon regenwater niet in het riool verdwijnt, maar via speciale bodempassages eerst wordt gereinigd en dan terugstroomt naar de omliggende sloten. Zo hoeft regenwater niet onnodig gereinigd te worden via de rioolzuivering.

Sfeerbeeld Sfeerbeeld - Plant duurzaam

Stadswarmte

Een markant gebouw aan de zuidrand van de wijk, is de hulpwarmtecentrale (HWC) van Vattenfall. Deze hulpcentrale is een back-up van de hoofdbron in Duiven. Alleen als die uitvalt of als er op hele koude dagen veel vraag is naar warmte, helpt de HWC de wijk te verwarmen.

In de praktijk gebeurt dat bijna nooit. In het gebouw staan twee enorme verwarmingsketels die gestookt worden op SynFuel – een milieuvriendelijke biobrandstof – en aardgas. De hulpwarmtecentrale heeft een natuurstenen gevel en het dak is deels begroeid. Door het bijzondere ontwerp zijn er bovendien geen schoorstenen zichtbaar. 

 

Lees meer over stadswarmte

Schuytgraaf buurtje uitkijkend over water en fietser over brug

 

Buurtje Schuytgraaf uitkijkend over vrijstaande woningen en water

Water

Schuytgraaf is niet alleen rijk aan groen, maar ook rijk aan water. Je treft hier nieuwe watergangen, oude zegen, moerassige plasdras-gebieden en grote plassen met mooie begroeide oevers. Als je wil, kun je zelfs een rondje door de wijk kanoën en kom je al peddelend langs de mooiste plekken.

Er zijn verschillende watersystemen in en om Schuytgraaf. Onder meer het stedelijk watersysteem, waarvan de watergangen in de woonbuurten deel uitmaken. Een belangrijk en vooral duurzaam onderdeel van dit systeem is dat schoon regenwater niet in het riool verdwijnt, maar wordt opgevangen en afgevoerd via zogenoemde wadi’s. 
 

Lees meer over water

Sfeerbeeld Sfeerbeeld water

Natuur en ecologie

In Schuytgraaf word je omgeven door prachtige natuur. In én rondom de wijk. Niet voor niets noemen we Schuytgraaf dus Arnhem in de Betuwe. Je treft er de kenmerkende fruitboomgaarden, maar ook bloemrijke graslanden, bossen, grote plassen en kleine poelen, vele watergangen met rijk begroeide oevers en moerassige gebieden. Er is hier zoveel moois te ontdekken!

Schuytgraaf is ontworpen als een landschapspark met verschillende woonbuurten. Als kleine dorpjes in het groen. Het oude Betuwse landschap is nog steeds te herkennen. Zo zijn bestaande watergangen en lanen uit het verleden gedeeltelijk behouden. Zoals de Lindelaan langs de oude Eldense Zeeg. Of het prachtige Wilgenlaantje bij ’t Vlot. Elk seizoen van het jaar zijn ze een plaatje.

 

Lees meer over natuur en ecologie

Specialist natuur - leunt tegen boom in park

 

Blijf op de hoogte

Altijd relevant nieuws en leuke weetjes over Schuytgraaf! Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan snel aan!
 

Houd mij op de hoogte